Очаква се повишение на газа и метана: Метанът и газът за

...
Очаква се повишение на газа и метана: Метанът и газът за
Коментари Харесай

Министерство на финансите: Газът и метанът с ценови скок

Очаква се покачване на газа и метана: 

Метанът и газът за коли ще нарастнат, а сметките за парно ще бъдат рекордно високи през идната зима. От 1 август да бъдат върнати акцизите за втечнения нефтен газ (LPG) и за метана за коли, планува планът на бюджет, квалифициран от Министерство на финансите, написа " ".

През предходната година акцизите за тези горива бяха премахвани поради високите им цени, като беше решено да бъдат без данъци доникъде на 2025 година Сега, защото цените на горивата се върнаха на близки до старите равнища, акцизът за метана и за LPG се предлага да бъде върнат. Акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) от 1 август ще бъде 340 лева за 1000 литра, което прави по 34 ст. за литър. Като се добави и Данък добавена стойност, се оказва че данъците във всеки литър газ ще набъбнат с към 41 ст. Акцизът за метана ще бъде върнат на остарялото равнище от 0,85 лева за гигаджаул. Това прави по към 5 ст. на кг. Като се добави и Данък добавена стойност данъците във всеки кг метан ще набъбнат с 6 ст. Освен това още от 1 юли се връща общоприетата ставка на Данък добавена стойност за метана от 20%, откакто краткотрайно беше понижена на 9%. Което в допълнение ще усили цената на метана с към 20 ст. за кг.

Данък добавена стойност за парното сега е 9% и още от 1 юли ще се върне на общоприетата ставка от 20 на 100, както беше решено още през предходната година. Така през идната зима сметките за парно ще бъдат с към 10% по-високи, без значение, че цената на газа на интернационалните пазари се върна на равнищата от преди войната в Украйна.

От 1 август 2023 година ще бъде въведен и данък за течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и за заместителите на тютюна, съдържащи никотин. Акцизът за течностите за електронните цигари, несъдържащи тютюн, ще бъде 30 ст. на милилитър до края на годината, 35 ст. през 2024 година и 40 ст. за 2025 година Същият ще бъде налогът и за течностите, съдържащи никотин, което съставлява нарастване по отношение на признатата през предходната година таблица за повишение на акциза през годините. Акцизът за заместителите на тютюн, съдържащи никотин, ще бъде 90 лева за кг. до края на година, 95 лева през 2024 година и 105 лева през 2025 година Това се отнася за никотинови артикули, формирани напълно или отчасти от прахуляк, частици от паста/гел или композиция от тези форми, в това число в опаковки под формата на пакетчета (паучове), които съдържат никотин.

Намалените данъчни ставки на Данък добавена стойност от 9% за заведения за хранене и спортни уреди, както и нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното ще продължат да работят до края на годината.

От 1 юли е планувано нарастване и на тол таксите. Очакваните спомагателни доходи от това са в размер на 215,7 млн. лева за 2023 и 40 млн. лева за 2024 година

От 1 януари е планувано и въвеждане на народен спомагателен налог в сходство с Директива на Европейски Съюз за обезпечаване на световно минимално равнище на данъчно облагане за групите на мултинационалните предприятия и огромните локални групи. Корпоративният налог за огромните мултинационални компании с годишни доходи над 800 млн. евро ще бъде повишен от сегашните 10% на 15 на 100. Това ще засегне най-вече банките, в случай че са част от мултинационална група, както и огромните търговски вериги. Промяната ще обезпечи спомагателни доходи в бюджета за 2024 година в размер на 220 млн. лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР